Bärgning – hur fungerar det?

Något som alla någon gång i livet kommer att behöva om man har en bil är bärgning. De är dock inte alltid enkla att få tag på när man behöver. För på en del orter så finns det inte många bilbärgare och det gör att de kan vara upptagna. Något som är otroligt frustrerande när man väl behöver en men inser att man kommer få vänta ett tag. För det är helt enkelt så det kan bli och det är något man får förvänta sig. Om det skulle bli som så att man behöver bärgning så kommer det att ta tid.

Om man redan från början har den inställningen så kommer allt gå enklare. Då kommer det även bli mycket mindre frustrerande att vänta på bärgning. Något som däremot kan förenkla väntetiden är om man har något att äta och dricka i bilen. Det är egentligen något som man alltid ska ha för att vara säker. För om något händer så kan det ta tid innan man får hjälp. Därför ska man se till att det finns nödproviant och vatten i bilen.

Då kan man sätta sig ner i bilen och slappna av medans man väntar. Istället för att oroa sig över att man ska törsta ihjäl.

Hitta en bilbärgare

Att få tag på något som utför bärgning när den behövs är inte alltid enkelt. Framförallt då det i nya bilar inte finns något reservdäck. Något som lett till att alla ringer efter bärgning vid en punktering. Då man själv inte längre kan byta däck på sin bil. Det finns självklart undantag där det finns reservdäck men generellt så saknas detta idag. Därför erbjuder även flera bilmärken en service för detta. Man ringer ett nummer så skickas en bilbärgare utan någon extra kostnad. Samma sak gäller här att inte alla bilmärken gör detta men de flesta gör det. Om man inte har något reservdäck i bilen.

För andra problem med sin bil än punktering så är det inte säkert att den tjänsten täcker detta. Så helst ska man köpa till det som en extratjänst om man kan. Då slipper man att behöva oroa sig över extra kostnader om något skulle hända. På det sättet undviker man även problem när det väl hänt något.

Då man behöver bärgning så får man vara beredd på att vänta. I vissa orter tar det längre tid än andra och det får man acceptera. Då undviker man att stressa upp sig i onödan.

När man får hjälp med bärgning används fordon som kallar bärgare, alternativt bilassistans. Dessa fordon klarar av att transportera andra fordon som är mycket stora och tunga. Dessa bärgare kan både dra upp bilen som ska bärgas på sitt flak. Men de kan också släpa fordonet genom att bara dra upp framhjulen på flaket.

Oftast sker bärgning när ett fordon har fått fordonshaveri och inte går att köra med. Då behöver man troligen få bilen eller fordonet till en verkstad på något sätt. Eftersom man inte kan köra fordonet själv får man då ringa efter en bärgare. Bärgning kan gälla andra saker än personbilar. Det kan gälla båtar, skåpbilar och i stort sett vad som helst.  Man kan även behöva bärgning efter en trafikolycka, för att transportera bort trasiga bilar.

De flesta bärgare kan även erbjuda starthjälp på plats. Vilket betyder att de hjälper dig försöka få igång bilen istället för att flytta på den. Lyckas man få igång bilen blir det oftast billigare än om den måste transporteras en längre sträcka. Det kan hända att man fått slut på bensin eller att batteriet tagit slut. Då är det väldigt enkelt att få igång bilen igen och man kan vara ute på vägarna relatvit snabbt.

Att tänka på om bärgning

Det finns gott om bilbärgare i Sverige men i olika områden så skiftar antalet. I vissa områden så går det snabbt och enkelt att få tag på en bilbärgare. I andra områden så kan det ta timmar innan det kommer en bilbärgare. Om man inte har en tjänst som man kan ringa för att ordna bärgning så borde man skaffa en sådan. Det är helt enkelt mycket enklare att en sådan tjänst än att inte ha en. I längden kommer det att löna sig.

När man ringer efter bärgning finns det en sak till man ska tänka på. Man måste veta var bärgaren ska göra av bilen när de plockat upp den. Därför är det viktigt att man har kollat upp vilka olika verkstäder som finns i närheten. Det kan även vara bra att ringa och förvarna verkstaden om att man kommer. Ofta kan det dröja ett tag innan ens bil är reparerad och redo att köra igen. Därför bör man även kontakta någon vän eller familjemedlem om kan komma och hämta dig.

Ibland kanske man har dåligt batteri i telefonen. Då kan det vara en bra idé att ha en kontantmobil som ligger i bilen, laddad och avstängd. Då vet man att man alltid kan ringa efter hjälp om något skulle hända.

bärgning