Rundbalspressning och de olika användningsområdena

Det är bara under vissa delar av året som bönder behöver hjälp med rundbalspressning och det är under slutet på sommaren och under hösten. Beroende på en del faktorer men rent generellt är det under den perioden som det behövs. För dig som inte vet vad rundbalspressning är så är det faktiskt när man gör de runda balarna som brukar finnas på åkrar över hela Sverige under vissa tider på året.

Men det finns ytterst få företag som sysslar med att hjälpa till att göra dessa. De flesta bönder gör det nämligen själva och därför finns det inte någon jättemarknad för rundbalspressning. Men om du är osäker på vad det är så är det bara att åka ut på en tur och kolla på en av åkrarna du ser. Då förstår du vad som menar med en rundbal. Som du säkert förstår måste det då finnas ett ord för att göra dem och det är runbalspressning.

rundballspressning

Hur går en rundbalspressning till?

Det sker genom att en traktor med en tillhörande modul åker runt på en åker och samlar upp det som ska pressas. Sen sker hela processen automatiskt och varje rundbal får mellan 8 och 10 lager plast runt sig. På det sättet kan man garantera att de inte ramlar ihop. Men det är en viktigt bit då det ofta är halm som samlas ihop i dessa rundbalar och de används senare som mat till djuren. Men det är inte billigt att hyra in någon som ska göra det åt en. Men en normal kostnad på omkring 1500 kr per timme plus kostnader för plast och användandet av maskinen. Men att köpa in samma utrustning kostar ofta mycket, mycket mer så de flesta bönderna som inte gör det själva kan säga att de sparar pengar på att hyra in någon. Men det är som nämnts redan bara bönder eller människor som har åkrar som har behov av rundbalspressning.

När rundbalspressningen skett så får balarna sen stå och torka. Oftast är halmen från början redan rätt så torr men det kan krävas mer torkning innan man kan ta in dem.

Finns det många företag som kan hjälpa till med rundbalspressning?

Det finns en del företag men det är inte så många. Ofta är det andra bönder som hyr ut sig själva och sin utrustning efter att de gjort sin egen rundbalspressning. På det sättet får de tillbaka en del av kostnaden för att köpa in utrustningen som krävs. I många landsdelar så kan det finnas så få som en av tio bönder som har sin egen utrustning för detta. Det gör att det faktiskt finns några stycken företag som man kan hitta med en enkel Google sökning som kan hjälpa en. Men då gäller det att vara ute i god tid innan alla företag blivit uppbokade. Men då det hela bygger på att halmen redan kunnat torka så kan väder och vind göra det svårt. Man ska nämligen inte göra en rundbalspressning om halmen är våt eller för fuktig. Därför får det inte ha regnat dagarna före jobbet ska göras.