Däck på hyrbil

Att kontrollera däck på sin hyrbil vid återlämning är mycket viktigt. Det är inte bara ett eller fler däck som du ska kontrollera, allt annat måste också kontrolleras.

Varför ska du hyra bil?

En hyrbil är en bil som man hyr av ett företag. Anledningen till varför man vill hyra bil kan vara vad som helst. Exempelvis så kanske man inte äger en egen bil men ändå är i behov av att hyra en bil. Då kan man vända sig till ett företag som arbetar med att hyra ut bilar. Hos företaget kan man sedan be om att få en offert på vad det hade kunnat kosta att hyra en bil. Detta under den perioden som man är i behov av en bil.

Varför hyr andra bil?

Att hyra bil är mycket populärt och uppskattat av människor runt om i världen. Att det har blivit så populärt kan bero på att folk är ute och reser mycket. Andra kanske hyr en bil enbart för nöjets skull, vilket också är ett alternativ. I Sverige så är sommaren och högsommaren en bra period för biluthyrningsföretagen. Anledningen är att många turister kommer till Sverige och vill hyra bil. Men det är inte bara utländska turister som hyr bil. Personer som bor i Sverige brukar hyra en bil för exempelvis en bilsemester. Många hyr även bil om dem har lämnat in sin egen på reparation när exempelvis ett däck har fått punktering.

Idag finns det väldigt många olika företag som arbetar med att hyra ut bilar. Några av de största företagen som arbetar inom hyrbilsbranschen är Hertz Biluthyrning, Avis Biluthyrning och Sixt rent a car. Dessa är de största företagen som är ganska välkända på den svenska marknaden. Utöver dessa stora aktörer finns det även många mindre aktörer runt om i landet. Man kan ofta hyra en bil oavsett var man befinner sig i landet. Det är inte ovanligt att större bensinstationer erbjuder hyrbilar.

Hyra andra typer av fordon

Många företag som arbetar med hyrbilar hyr inte bara ut personbilar utan även minibussar, mindre lastbilar och bilar med dragkrok. Att hyra en minibuss är ofta ett bra sätt för många personer att färdas i samma bil. För att få köra en minibuss krävs det bara ett B-körkort eftersom minibussar klassas som bilar. Sätena i en minibuss kan skilja sig men det brukar vara omkring 6-9 platser. Det är mycket populärt att hyra bilar med fler platser än fem. Anledningen till varför det är så populärt är möjligtvis för att det inte är så många som äger en egen bil.  Sedan vill man kanske ha en bil med fem sittplatser och då är en lösning att hyra en bil.

Att tänka

Vad man bör tänka på när man använder sig av en hyrbil är att man har tecknat en försäkring. Ofta erbjuder de flesta biluthyrningsföretag sina kunder att teckna en försäkring när kontraktet angående hyrbilen skrivs på. Mycket kan hända när man är ute och kör med en hyrbil och att köra oförsäkrad kan bli väldigt dyrt. Exempelvis kan ett trasigt däck kosta väldigt mycket mer på en hyrbil. Något man bör tänka på är att lägga till en försäkring när man hyr bil ifall man skulle få punktering på ett däck. Man bör dock alltid vara medveten om vad som ingår i försäkringen. Men även huruvida uthyrningsföretaget ställer upp med hjälp om man skulle få några problem med hyrbilen.

Avslutningsvis kan man säga att hyrbilar är väldigt populärt i Sverige och det är ett smidigt sätt att få tillgång till en bil om man inte äger någon egen.

Vid återlämning

När du inte har behovet av en hyrbil, tänk då på att kontrollera bilen ut- och invändigt. Detta för att förhindra eventuella kostnader. Att kolla varje däck separat är fundamentalt, du minskar risken för olyckor och andra onödiga kostnader ifall man skulle få punktering. Om man exempelvis ska hyra en bil och bor i Huskvarna och ska till Stockholm så kan man i de flesta fallen lämna in bilen i Stockholm.